Nymåne

havebord med kop og havesaks

Græsset er begyndt at gro. Det er blevet slået med le 1-2 gange om året så længe, at det mange steder vokser i tuer. Vores naboer til den ene side var kede af den halvvilde have, men de flyttede for nogle år siden, og siden da er begrebet vild med vilje heldigvis blevet bredere anerkendt.

Det der kommer op i græsset får lov at stå. Græs vokser hurtigt. Det visne græs har dannet et filtret lag førne, som nedbrydes langsommere end blødere vækster og blade. Du kan ikke bare lade det være, når du vil have andet end græs i din have. Jeg har været ude at rive noget af det sammen, der er arbejde til flere havestunder i det. Det skal gøres før græsset bliver for højt at have med at gøre.

Her er bunker af kvas flere steder i haven. Inspireret af permakulturprincipper bruges jorddække og hjemmelavet kompost i gravefri bede.

Havens fire-fem små bede rummer hindbær, jordbær og brombær, et udvalg af hårdføre krydderurter og havemerian, som er kommet af sig selv, og lavendel, fingerbøl, katost og kongelys, indført eller sået af frø fra venner og familie. Fire rabarberplanter er i hastig vækst. Hvidløgene, sat i efteråret, har det hårdt med naboens høns. De elsker at grave i det halvnøgne bed.

Komposten er klar til at lægge ud. Solen kan tørre en vask på en eftermiddag; men vinden er kold, og nætterne giver islag i spande og baljer. Skal der såes nu, lad det være inden døre eller i drivhuset.