En dårlig vane

I de næste tre uger vil jeg prøve at komme af med min værste vane, nemlig udsættelser. Min todoliste som selvstændig er altid lang, og i perioder dræner det mig. Men hvor selve mængden af opgaver faktisk glæder mig - det er jo fast arbejde - så er jeg ked af at jeg ikke når mere end jeg gør. Det kan føles som at sparke i en dyne, det flytter sig næsten ikke. Som dagen går finder jeg mig selv lave sudoku og hænge ud på facebook, og lidt ud på aftenen ser jeg film i lange baner i stedet for at slappe effektivt af.

Jeg har masser af forfejlede forsøg bag mig på at blive vanen kvit. Det betyder at jeg har en masse erfaringer og strategier at trække på. Denne gang vil det lykkes - og om ikke andet lærer jeg noget mere om mig selv.

Det sværeste for mig, når jeg vil bryde et mønster, er at huske det jeg har gang i. Det er altså vigtigt for mig at minde mig selv om min udfordring, flere gange om dagen. Det siges at tage tre uger at indøve eller ændre en vane. Derefter bliver det lettere at huske den i det daglige, og der skal færre påmindelser til.

Mine regler er simple

  1. Om morgenen - eller evt. dagen før - planlægges dagens opgaver. Min arbejdsdagen må ikke være pakket. Det handler ikke om at læsse mere på, men om at holde sig til planen dagen igennem. Men selvfølgelig er nogle dage mere travle end andre.

  2. Jeg begynder og slutter arbejdsdagen på faste tidspunkter.

  3. Jeg arbejder koncentreret på en opgave i 20 min ad gangen. Det kan min hjerne klare uden at lade sig distrahere.

  4. Jeg holder pause i 5-10 minutter efter hvert 20. minut, med mindre jeg er i flow, og har lyst til at fortsætte med at arbejde lidt endnu. I pauserne kan jeg godt tjekke mail eller gå på facebook, men det er vigtigt at holde bevidstheden på at bruge pausen som en rigtig pause. Jeg kan fx meditere, lave fysiske øvelser eller vejrtrækningsøvelser.