kornkværn I går, efter flere måneders venten på hylden, kom dagen hvor kornkværnen fik sin dåb med halvandet kilo rug, og de første rugbrød er nu sat til at hæve anden gang.

Mine forventninger er store, for samtidig med kornkværnen købte vi en håndvalse til gryn og fem kilo hel havre og har med stor fornøjelse spist vores egne hjemmevalsede havregryn siden. Det er en skøn duft og smag der kommer fra dem, meget kraftigere end fra de gryn man kan købe.

Min surdej er i god form, og første hævning var rigtig god. Min mor har givet mig en 3-liters rugbrødsform, men jeg kan godt bruge to. I stedet bruger jeg indtil videre mine gamle halvanden liters franskbrødsforme.

Opskriften er denne gang Søris rugbrød fra Den økologiske Bagebog, som var medsendt kornet. Jeg følger opskriften nøje, men bruger hele rugkerner i stedet for knækkede. Kværnen har flere indstillinger, og den første deciliter kerner, jeg hældte i, kom faktisk ud så groft så det godt kunne minde om knækkede kerner. Men da havde jeg allerede udmålt hvad jeg skulle bruge og blandet det med vandet. Så det bliver næste gang, jeg prøver det.