Selvportræt i rude

En samarbejdspartner har spurgt til mine målgrupper. Hvem er det jeg gerne vil i kontakt med, hvem er det jeg har noget i godteposen til, hvem er det jeg gerne vil nå med det jeg laver? Det er et grundlæggende spørgsmål, når man taler om kommunikation, ja når man taler om sit virke som selvstændig i det hele taget. Det er et af de første spørgsmål jeg selv stiller, når jeg skal designe noget, om det er et lille kort, et website eller en hel virksomhedsprofil. Alligevel vrider jeg mig og vil helst ikke svare helt klart. Det føles begrænsende, men også beregnende sådan at tænke i kasser. Men skal man samarbejde om kommunikationen, er det fundamentalt at sætte ord på. Måske. For der er så mange måder at være skarp på, og målgruppetænkning er ikke det eneste parameter.

Min designvirksomhed har primært små virksomheder og iværksættere som målgruppe. Der er dels eksisterende kunderelationer, nye som gamle, dels selvstændige erhvervsdrivende generelt. Denne gruppe har behov for alle mine talenter inden for branding og kommunikations- og virksomhedsudvikling med tryksagsdesign, illustration og webdesign og ikke mindst designmanagement i fokus.

Ud over at løse direkte bestillingsopgaver prøver jeg at støtte dem ved at stille forslag til langsigtede tiltag, følge op på dem løbende og give råd, opfordret eller uopfordret, pr. mail. En del af denne kommunikation giver det stor mening at gøre almen og lægge over på min blog, så flere kan få glæde af den.

Det er iværksættere og små erhvervsdrivende, jeg synes det er spændende at sætte i gang og løfte. En snedker som kan se fidusen i at præsentere sig professionelt og med kant er lige så interessant som en kunstner at arbejde med, for så er det sandsynligt at der ligger en vision bag virksomheden. Men jeg vil helst ikke begrænse mig. Jeg er ikke noget reklamebureau, jeg synes det handler om at kommunikere præcist om det man laver og kan hjælpe andre med frem for om salg og profitoptimering, og jeg arbejder meget gerne med formidling i offentlige virksomheder, institutioner og organisationer.

På mit website prøver jeg at oplyse om hvad det er jeg kan hjælpe med, men jeg kan blive meget bedre til at dele aktuelle historier og eksempler fra min hverdag som designer og formidler i min portfolio og blog. Overordnet er mit budskab til at det betyder noget hvordan kommunikation og produkter er formgivet og hænger sammen med hvad man laver, og hvordan praksis på området fungerer. Og så er det jo ret væsentligt for min troværdighed at jeg selv følger mine egne retningslinier. Her kan jeg mærke at jeg er blevet mere skarp med årene.

Jeg har en idé om at prøve at tilbyde workshops eller anden form for undervisning og/ eller udviklingsforløb inden for emnet kommunikations- og designstrategi for iværksættere. Det som er selvfølgeligt for mig er tit ukendt land for andre. Jeg har masser af relevant stof at give videre. Det drejer sig bare om at finde det rette format, den rette sammenhæng, det rette forum at gøre det i.

Herfra er springet til at interagere med og formidle mine faglige vinkler til mine egne fagfæller og wannabe designere ikke stort. Tips, pointer og diskussion om visuelt design og kommunikation i teori og praksis, som er relevant for andre faggrupper, er selvfølgelig også relevant for novicer og udøvende i designfaget.

Jeg har passion for bøger, så en særlig gruppe jeg gerne arbejder for som illustrator og tilrettelægger er bogforlag. Men jeg er ikke interesseret i at arbejde med bøger som på en pølsefabrik, så jeg prøver at finde selvudgivere eller lave mine egne projekter. Det er ikke noget jeg har gjort så meget ved, men det er ved at modnes, efter at jeg har fået mere ro og fokus i løbet af de seneste år.

En anden gruppe jeg forsøger at nå er softwareudviklere i fri softwareverdenen. Jeg arbejder i øjeblikket på et kort foredrag rettet mod denne store gruppe, som ikke er så homogen som man måske skulle tro. Jeg prøver sideløbende at finde min niche, et relevant udviklerteam at deltage i, men det mest oplagte er at uddybe samarbejdet med min kæreste, Jonas, som er dybt involveret i mange projekter og brænder efter at involvere mig i nogle af dem. Mit overordnede mål er at bringe større æstetisk kvalitet ind i fri software programflader gennem mere eller bedre samarbejde med designere, og det er en kunst at holde mig fri fra tanker om at jeg skal vide en masse om programmering for at kunne det. Egentlig vil det nok være mest frugtbart at finde sammen med andre designere med samme mål. Jeg tager små skridt, men skal nok komme forbi min tøven.

Endelig har jeg som billedkunstner og illustrator bestemt også noget på hjerte til kunstnere på alle udviklingstrin. Mine billedserier - malerier, tegninger og fotografier - kan opfattes som eksperimenter eller illustrationer af kunstneriske synsvinkler, som jeg lægger frem til dialog med andre kunstnere, spirende, udøvende eller døde. Jeg finder det spændende at undervise i tegning og illustration og kunstnerisk tankegang og talentudvikling. Som ung talentfuld tegner havde jeg svært ved at finde en meningsfuld indfaldsvinkel til min egen kunst og savnede at nogen talte om deres drivkraft og inspiration. Det har kostet mig mange års omveje at gøre mig fri af begrænsende tanker og sætte noget i gang. Jeg brænder derfor for at hjælpe andre med at finde deres kunstnervej og have det godt i den proces. Jeg skriver løbende om det på bloggen, og er på vej til at skrive en bog om at se og tænke som en kunstner og gøre sig fri til at skabe.

I grunden er vejen langt hen ad vejen den samme for iværksættere og kunstnere, som begge må gribe ind i sig selv for at finde deres egen drivkraft.