Rod

Jeg har blogget i to år, og der er sket meget. I begyndelsen bloggede jeg hver dag, og gav et næsten manisk ærligt indblik i mine tanker i en periode hvor min selvtillid var svingende. Senere har skrivefrekvensen været mindre hyppig. I år har jeg næsten intet skrevet indtil videre, og jeg vil ikke love at det bliver anderledes fremover. Jeg skriver når jeg har noget at sige.

Der er sket meget, påstår jeg. Det mest afgørende er at jeg har frigjort mig fra min blokering og er kommet i gang med mine egne projekter. Jeg har fundet vej gennem mit tidligere næsten invaliderende udskydelsesmønster og oplever ikke længere problemer med at ting hober sig unødigt op. Jeg har taget min mormors princip om at inddrage morgendagen som en faktor i sin tidsoptimisme til mig. Jeg rører stille og roligt i alle gryder, men der er ikke længere følelsen af at det brænder på for mig hvis jeg ikke gør det. I stedet bliver projekter "taget af komfuret" imens, hvis vi skal blive i billedet.

Selvfølgelig er der af og til ting som skal afvikles inden for en kort tidsperiode, men så koncentrerer jeg mig om det og lader ikke andre projekter stresse mig imens. Det gør en væsentlig forskel fra tidligere følelser af at være tæt på sammenbrud.

Hvis man vil prøve det samme, så handler min strategi om at få tingene gjort i det daglige, have gode rutiner med oprydning, rengøring, indkøb, madlavning og tøjvask samt få sat de økonomiske opgaver som at skrive og betale regninger og lave moms- og skatteregnskab sat i rammer. Jeg laver også havearbejde og prøver at få motion regelmæssigt. Når de ting er på plads, er der ro til at arbejde koncentreret, det er simpelthen bedre betingelser at arbejde under.

Desuden har maleprocessen gjort det tydeligt for mig at det som betyder noget er at arbejde ofte. Så forbliver man i flow. Det betyder langt mindre hvor meget man når den enkelte dag, når blot man arbejder på projektet igen i morgen, for der sker også en udvikling mellem den konkrete arbejdsindsats, og det er den proces som holdes ved lige med en hyppig indsats, selv om den er aldrig så lav.

Der er også ting som ikke har rykket sig en pind på de tre år. Det er lidt flovt. Af samme grund er det en god idé med et tilbageblik i ny og næ, så man kan få samlet nogle tråde op.