Samtale om selvtillid

Jeg har ingen anelse om , hvad jeg vil skrive om i dag. Venter bare. Lytter. Let panisk lytter jeg indad. Kommer der noget? Har jeg noget på hjerte? Nogen problemer, der trænger til at blive berørt, gamle skader, der skal masseres? Det er bare en dag som så mange andre. Med den detalje at Jonas har fødselsdag. Hans mor, Inger, er på besøg. Vejret er gråt.

Om et par dage er der bogmesse i Forum. Jeg har en enkelt aftale og møder med sikkerhed kendte ansigter derinde. Jeg skal have pakket en taske med bøger og illustrationer, og min hjemmeside skal gøres klar til besigtigelse. Jeg skrev en del om på den i går, foranlediget af en snak med Mikkel i [forgårs|081110]. Det virker overvældende. Det er længe siden, jeg har samlet en mappe, så endnu et trin forestår på vejen mod at se mig selv i øjnene og gøre status.

Jeg er træt af det. Led og ked af at det skal til. Kan 'de' dog ikke bare give mig opgaver uden at jeg skal bevise en masse først? Hvis jeg siger, jeg kan gøre 'det', må det være fordi jeg kan og vil gøre det, om så jeg ikke kunne. Mine venner kender mit værd, og mine faste kunder gør også. Men jeg har en uro, en tvivl, man kan også kalde det ydmyghed, som helt forståeligt smitter.

Måden at komme over det på, tror jeg, er at forlige mig med usikkerheden som vilkår. Jeg kan ikke styre, hvordan andre tænker om mig. Jeg kan lægge mine ting frem, jeg kan pege på, hvad jeg har lavet, og jeg kan sige, hvad det er jeg vil.

Det er utroligt at jeg skal minde mig selv om noget så enkelt. Og det er fordi jeg fejlagtigt tænker på min tvivl som en eller anden fejl på mig, som jeg skal have rettet ved at gå til kilden for tvivlen. Den kilde vil altid være frygten for ikke at slå til, og den kan jeg hverken uddanne, erfare, træne eller købe mig til. Men jeg tror at grunden til den er ligegyldig. Jeg tror endda, at tvivlen i sig selv er komplet ligegyldig. Hovedsagen er hvad jeg gerne vil, og hvad jeg kan. Og jeg kan altid mere end mine tidligere projekter. Jeg er ikke nogen supermand. Men der er heller ikke brug for en supermand, der er brug for en designer. En designer er en, der forholder sig kreativt til at løse problemer. Hvis problemet er, at der er for meget arbejde til en person, kan jeg løse arbejde sammen med en kollega om at løfte opgaven, eller jeg kan forberede arbejdet.