Jeg elsker min morgekaffe. Den bliver som regel indtaget i køkkenkrogen i løbet af en halv time, mens jeg skriver mine tanker ned og lægger planer for dagen.
Kaffe er ikke en bæredygtig forbrugsvare, så jeg prøver ind imellem at drikke te i stedet for. Det mest bæredygtige vil være at droppe kaffen, men det er ikke lykkedes mig endnu, og jeg forsøger i stedet at gøre den så bæredygtig som muligt ved at købe etisk handlede varer og gå efter økologi.
Jeg har en kaffekværn, så jeg vælger nogen gange at købe hele bønner, og nogen gange malede; det sidste fordi det er nemmere, og jeg synes at det larmer for meget at kværne bønnerne selv. Og jeg kan faktisk ikke smage forskel!
Jeg brygger kaffen på en aeropress; en lille, håndholdt espressobrygger.
De malede bønner hældes ned i et rør med et filter i bunden.
Der hældes en kopfuld varmt vand (ca 89 grader varmt) oveni, røres om, og så føres et tætsluttende gummistempel ned i røret og vandet presses gennem bønnerne med håndkraft. Der skal lægges vægt i.
Det er ikke stemplet selv, der presser kaffen gennem filteret, men en lille luftlomme, som skubber væsken fremad og til sidst sørger for at bønnerne er drænet helt, også for de sidste, kraftige dråber.
Espresso er ikke så koffeinrig som filterbrygget kaffe, og den hurtige bryggeform (som man selv kan modificere ved at lade kaffen trække så længe man vil, før man trykker stemplet ned) giver en rund kaffesmag.
Jeg foretrækker kaffe med fløde eller med opvarmet mælk, og alternativt kan jeg finde på at lave en æggelatte.
En æggelatte laves med et helt, råt æg, en spsk kokosolie og evt. lidt kanel til en kop kaffe. De koldere dele blandes først, så hældes kaffen over og alt blendes eller mikses hurtigt. Man kan sikkert også bruge teknikken med først at hælde en smule kaffe ned i det sammenrørte æg, og så hælde blandingen i resten af kaffen under omrøring, som når man lierer suppe.
Jeg tænker på mit strømforbrug hver gang jeg foretager mig noget. Det er ikke mange af mine daglige aktiviteter, jeg kan gøre uden at bruge strøm. I tilfældet "kaffebrygning" er det altså vandkogeren, der trækker på elnettet, og nogen gange også kaffekværnen.