For mere end et halvt år siden fik jeg en bestilling på et større værk med genanvendt porcelæn som en mosaik. Porcelænet er et elsket familieklenodie, stellet Blå blomst fra Arabia, men glaseringen er desværre krakeleret, så det ikke længere kan bruges til fødevarer, og derfor har ejeren besluttet at få det omdannet til noget som kan glæde i mange år.

Idéen kom af at hun havde set mit "opvaskestykke", en dynamisk og kaotisk mosaik med smadret hvidt porcelæn, som jeg lavede på mit første kursus med mosaik i sensommeren 2019. Den passede næsten perfekt som stænkplade bag Genskabets køkkenbord, hvor den stod, indtil den kom med på en udstilling sommeren efter. Desværre holdt mosaikken ikke til transporten, og fik en revne midt på stykket pga vibrationen. Den holdt udstillingen ud, men under hjemtransporten løsnedes store dele fra pladen, og jeg valgte at destruere værket.

Belært af dette har vi valgt at lave et triptykon, og jeg har bestilt MDF-plade i mål fra Det Lille Orø-Værksted. Det er genbrug. Pladerne er præpareret med trælim.

Jeg forestillede mig først at stå med det i Genskabets værksted, men jeg havde svært ved at komme i gang. Efter flere måneders tilløb har jeg indrettet mig i drivhuset mellem møre havestole, store jagtedderkopper og halmballer til høns jeg ikke længere har. Jeg er nu i gang en halv til en hel time hver morgen, før der bliver for varmt.

Selv om min kunde fik idéen til bestillingen ud fra det kaotiske opvaskestykke, forestiller jeg mig at det vil være belastende at mindes sit familiemedlem med en daglig konfrontation med smadrede familieklenodier. Så jeg griber det lidt anderledes an.

Porcelænet er hvidt med en blå fletkant og en stor malet rose i midten af hver tallerken. Roserne er omgivet af mange små fine blade, og fletkanten er yderligere kantet af med det fineste gitterværk. Der er altså mange muligheder for at lave noget pænt og nysseligt. Men det skal det selvfølgelig helst heller ikke være.

mosaikblomst

Det er et ønske at der skal være en lysestage i midten af en af de tre plader. Tanken er at det skal hænge i stuen. Hjemmet er lille, så det kommer til at dominere indretningen.

Foreløbig lægger jeg skårene op uden at klæbe dem på. Det er som at lægge puslespil, hvor motivet ændrer sig i takt med at den ene idé leder til den næste i en kreativ leg, hvor intet er besluttet foreløbig. Blade der flimrer, kanter der bølger eller slanger sig, tynde net, der ligner spindelvæv, er nogle af de associationer, jeg får.

Leveret fre 19 aug 2022 21:45:32 CEST Mærkater:

En fast back-up rutine er et must. Alle ved det.

Måske. Nu om dage er synkronisering af ens data på computer og telefon formodentlig noget som sker automatisk i baggrunden via en online service, og derfor ikke længere noget de fleste skænker en tanke. Men uden et fast forhold til Apple, Microsoft eller Google er back-up noget jeg må forholde mig til med jævne mellemrum.

Sidst jeg købte en ny computer, lavede jeg, med Jonas i hånden, en kopi af min gamle laptop med programmet bup og kopierede det ind på den nye. bup virker sådan at næste gang man tager backup, er det kun ændringer der er sket siden sidste backup, der bliver kopieret.

Til den løbende arkivering - og backup - bruger vi begge git og git annex. Vigtige dokumenter som regnskab og arbejdsdokumenter. Det er ikke så smart at tage arbejdscomputeren med til møde, ud at rejse eller på café. I stedet kan en ældre laptop eller en netbook som er sat op til det, hurtigt bringes i synk med de aktuelle projektmapper og tages med ud, hvor risikoen for at den kommer til skade er større end hjemme i hulen. Det er nomadedrømmen, i det mindste.

Med git annex bliver fotos komprimeret ved arkiveringen. Jeg har netop taget et ryk med opdatering af mit fotoarkiv. På min arbejdscomputer har jeg de fotos hentet ned, som jeg arbejder med i øjeblikket. Jeg er i gang med at finde fotos med bestemte motiver, taget gennem de seneste tre år. Når jeg er færdig, kan de "sættes ud i annekset" igen. På min rejselaptop kan jeg dårligt forestille mig at have brug for alle, men muligheden er der. Jeg kan gemme nye billeder på den, hvis jeg vil tømme mit kamera på farten. Hjemme igen med vores lynhurtige internetforbindelse kan indholdet overføres til Jonas' arkivserver, og med tiden måske til min egen mini-server.

Git er beregnet til arbejde med tekstbaserede dokumenter. Det er ikke et egentligt back-up program, men er godt til versionskontrol og til sideløbende tilgang til dokumenter fra flere computere. Jeg er vant til at bruge programmet hver gang jeg retter det mindste på de websites, som jeg vedligeholder, men det er endnu ikke en vane for mig at bruge det andre steder i mine arbejdsgange. Der kan gå måneder imellem.

Programmet har en lang række tiltrækkende funktioner. For eksempel tilbageførsel til eller parallelle versioner med samme udgangspunkt. Hvis jeg mestrede det, ville jeg sikkert arkivere omtrent lige så tit som jeg gemmer versioner af dokumentet.

https://docs.couchdesign.dk/source/use/

Leveret tir 14 jun 2022 13:57:11 CEST Mærkater:

havebord med kop og havesaks

Græsset er begyndt at gro. Det er blevet slået med le 1-2 gange om året så længe, at det mange steder vokser i tuer. Vores naboer til den ene side var kede af den halvvilde have, men de flyttede for nogle år siden, og siden da er begrebet vild med vilje heldigvis blevet bredere anerkendt.

Det der kommer op i græsset får lov at stå. Græs vokser hurtigt. Det visne græs har dannet et filtret lag førne, som nedbrydes langsommere end blødere vækster og blade. Du kan ikke bare lade det være, når du vil have andet end græs i din have. Jeg har været ude at rive noget af det sammen, der er arbejde til flere havestunder i det. Det skal gøres før græsset bliver for højt at have med at gøre.

Her er bunker af kvas flere steder i haven. Inspireret af permakulturprincipper bruges jorddække og hjemmelavet kompost i gravefri bede.

Havens fire-fem små bede rummer hindbær, jordbær og brombær, et udvalg af hårdføre krydderurter og havemerian, som er kommet af sig selv, og lavendel, fingerbøl, katost og kongelys, indført eller sået af frø fra venner og familie. Fire rabarberplanter er i hastig vækst. Hvidløgene, sat i efteråret, har det hårdt med naboens høns. De elsker at grave i det halvnøgne bed.

Komposten er klar til at lægge ud. Solen kan tørre en vask på en eftermiddag; men vinden er kold, og nætterne giver islag i spande og baljer. Skal der såes nu, lad det være inden døre eller i drivhuset.

Leveret lør 02 apr 2022 20:51:48 CEST Mærkater:

De sidste par uger er jeg vågnet midt om natten og har ikke kunnet falde i søvn igen før hen ad morgenen. Der er ikke noget bestemt der bekymrer mig, men oktober var en særligt travl måned i Genskabet, og jeg tror, søvnløsheden skyldes stress.

Som formand har jeg mange forpligtelser, og jeg påtager mig også mange af de opgaver vi ikke husker at fordele på møderne. Selv om jeg mener det er fællesskabets ansvar at fordele opgaverne ligeligt, er jeg ikke den første formand som mærker ansvaret som lidt af en fælde, og kan kun bebrejde mig selv, at det ikke sker. Helte- eller martyrroller er gift for en forening, hvis den når at blive til selvmedlidenhed eller selvretfærdighed og udbrændthed.

Oktober var som nævnt særlig travl, og det er let at ignorere det grundlæggende mønster og vente på roligere tider. Men et bedre strukturelt design er selvfølgelig svaret. Hver forening er forskellig, og der er ikke nogen organisatorisk opskrift, som vi naturligt falder ind i. Det kan forekomme indlysende at der fx skal gøres rent, sættes opslag op, ryddes op før og efter et arrangement og skrives referater, men tilbagevendende opgaver må sættes i system, så det med tiden føles som om fordelingen af dem kører "af sig selv". Det er ikke nok at være mange, arbejdet skal organiseres. Man kan ikke forvente at gruppen er selvorganiserende, hver arbejdsgruppe må sætte tiden af til at diskutere det organisatoriske design af hver opgave, lave systemer og sørge for at de bliver håndhævet, og hver tovholder må påtage sig at indkalde.

Søndag d. 18. november kl. 12 har vi et butiksmøde.

Leveret ons 31 okt 2018 05:15:46 CET Mærkater:

Sofakrog og en kop kaffe

En kop espresso er ikke en bæredygtig en morgenvane. Men en aeropress kaffebrygger i kombination med en kaffekværn og en elkogekedel er da et bud på et mindre voldsomt alternativ til en espressomaskine.

Læs mere…

Leveret lør 18 aug 2018 17:07:00 CEST

Most items on my weekly task list got an arrow this week, indicating that they were either not finished or not touched at all. So what did I do?

I spent most work and creative juice on my currently most urgent tasks,which are a brochure and corresponding pamphlettes plus artwork for a chocolate gift box. All my ideas (and some new ones) need to be developed further to decide which way to go onwards. There are promising things, and there are problems. Time has now become a serious factor. I'm inspired.

The rest of my time was spent with these activities:

  • Very interesting evening course about sociocratic meeting skills.
  • Refreshing board meeting in my art group.
  • Sewed new pillow cases, the old ones now look like Santa Claus's post bags.
  • Proposing and arguing my price for a book design.
  • Proposing my price for time spent in vain on several design jobs for a client, (which went well).
  • Went to the library, in vain, my reserved book was missing.
  • Creative client meeting in Holbæk. Encouraging.
  • Fun evening with my choir.
  • Took a turn in the thrift shop of Mejeriet, a local recycling project. Sorting stuff.
  • Lamp workshop, short and not so informative, yet an important step.
  • Material and technique training, sewing in chips bags and weaving with transport straps.
  • Was tired from grass pollen allergies. One day of a local outbreak of "cholera".
  • Hanging out on Pinterest, this thing called research. Inspiring.
  • Four rejuvenating long phone calls with artist friends and family members.
  • Spent more time than usual cooking and washing the dishes.
  • Writing this blog entry. No photos, sorry!

Yoga turned out to be beginning next tuesday, not this week, I misunderstood. I still don't do the five tibetans exercises.

Leveret søn 17 sep 2017 00:00:00 CEST Mærkater:

Most items on my weekly task list got an arrow this week, indicating that they were either not finished or not touched at all. So what did I do?

I spent most work and creative juice on my currently most urgent tasks,which are a brochure and corresponding pamphlettes plus artwork for a chocolate gift box. All my ideas (and some new ones) need to be developed further to decide which way to go onwards. There are promising things, and there are problems. Time has now become a serious factor. I'm inspired.

The rest of my time was spent with these activities:

  • Very interesting evening course about sociocratic meeting skills.
  • Refreshing board meeting in my art group.
  • Sewed new pillow cases, the old ones now look like Santa Claus's post bags.
  • Proposing and arguing my price for a book design.
  • Proposing my price for time spent in vain on several design jobs for a client, (which went well).
  • Went to the library, in vain, my reserved book was missing.
  • Creative client meeting in Holbæk. Encouraging.
  • Fun evening with my choir.
  • Took a turn in the thrift shop of Mejeriet, a local recycling project. Sorting stuff.
  • Lamp workshop, short and not so informative, yet an important step.
  • Material and technique training, sewing in chips bags and weaving with transport straps.
  • Was tired from grass pollen allergies. One day of a local outbreak of "cholera".
  • Hanging out on Pinterest, this thing called research. Inspiring.
  • Four rejuvenating long phone calls with artist friends and family members.
  • Spent more time than usual cooking and washing the dishes.
  • Writing this blog entry. No photos, sorry!

Yoga turned out to be beginning next tuesday, not this week, I misunderstood. I still don't do the five tibetans exercises.

Leveret søn 17 sep 2017 00:00:00 CEST Mærkater:

I'm exited to introduce a take on meeting facilitation called "the round" in my next meeting. It is certainly not a new technique, and it is already practiced a lot. However, few can imagine to use it thoughout the meeting, as it is perceived heavy and a little tiresome - to some. The thing is, it's a good technique to make sure that everybody in an assembly is heard. That noone takes over the discussion and the decision process.

Everybody gets a chance to speak, and you have to wait to speak untill your turn. You may have more to say, and you may have arguments against somebody else's opinion, but you don't get to influence consensus before it's your turn.

It's interesting. Try it.

The idea was introduced to me by Tyge Mortensen on an evening course.

Leveret søn 17 sep 2017 00:00:00 CEST Mærkater:

I'm exited to introduce a take on meeting facilitation called "the round" in my next meeting. It is certainly not a new technique, and it is already practiced a lot. However, few can imagine to use it thoughout the meeting, as it is perceived heavy and a little tiresome - to some. The thing is, it's a good technique to make sure that everybody in an assembly is heard. That noone takes over the discussion and the decision process.

Everybody gets a chance to speak, and you have to wait to speak untill your turn. You may have more to say, and you may have arguments against somebody else's opinion, but you don't get to influence consensus before it's your turn.

It's interesting. Try it.

The idea was introduced to me by Tyge Mortensen on an evening course.

Leveret søn 17 sep 2017 00:00:00 CEST Mærkater:

Et projekt, jeg flirter lidt med, handler om at udvikle en minimalistisk basisgarderobe. Ja, jeg flirter også med tiny living og minimal boligindretning og forbrug, men det er en anden sag. Når jeg ser mig omkring på internettet efter inspiration, finder jeg, at de artikler som handler om emnet nævner mange flere tøjstykker end jeg synes jeg har i min garderobe.

Men er det sandt? Og hvis det er, betyder det så, at den ikke kan beskæres yderligere?

Lad mig starte med at beskrive hvad jeg har.

Overtøj

  • regnsæt
  • regnfrakke (min all purpose, all year)
  • uldfrakke (marinemodel)
  • overgangs- og selskabsfrakke
  • foret havejakke
  • tæppefrakke til hygge
  • 2 sweaters
  • stor herresweater
  • anorak

Regnsættet er købt i 1989 og holder stadig tæt. Jeg bruger det sjældent, men det fylder ikke meget, og er rart at have til at cykle i når det regner. I praksis bruger jeg det ikke, for når det regner er det samtidig koldt, og sættet er for lille til at jeg kan have varmt tøj under. Jeg er klar til at slippe det.

Regnfrakken skulle erstatte andre frakker, idet den er en skalfrakke, men jeg har ikke fuldendt investeringen med en varm undervest. Men jeg har faktisk en lang ulden vestekjole, jeg kan bruge; den er alligevel blevet for nulret til pænt brug.

Jeg har været glad for at jeg ikke er kommet af med min gamle uldfrakke, og har brugt den meget i vinter. Den er stadig pæn, synes jeg. Jeg vil lægge den lidt væk og bruge skalfrakken med vest i stedet.

Selskabsfrakken mangler knapper, og jeg vil sy den om til en taske eller to.

Havejakken har jeg netop brugt ved en flytning, og den er god at have, fordi jeg ikke skal tænke på at skåne den. Men anorakken burde kunne erstatte den. Den har jeg selv syet som teenager, og den fylder stort set intet. Med en tynd sweater under er den fin.

Tæppefrakken er en sidste mulighed, hvis jeg fryser. Den er vist tænkt som let overtøj til en sommeraften.

Mine sweaters er faktisk for små. De er korte i livet, og ærmerne er for korte. jeg vil bede min mor om at strikke mig en ny til min fødselsdag.

Den store sweater vil jeg valke og sy om til sutsko. Det samme kommer til at ske med de andre sweaters. Jeg tror endda den ene er af acryl. Den kommer ud.

Dermed kommer listen ned på

  1. Regnfrakke
  2. Undervest til frakken
  3. Anorak
  4. Sweater

Jeg skal skaffe en ny god sweater!

Fodtøj

  • Lange gummistøvler
  • Vinterstøvler
  • Stik-i-havesko
  • Sorte five-fingers
  • Højhælede støvler
  • Pæne sko med lidt hæl
  • Vandresandaler
  • Hjemmesko

Jeg er glad for de sko jeg har. Jeg kunne godt give slip på de højhælede støvler. Hjemmeskoene vil jeg måske erstatte med kludesko, når de er udtjente og jeg har syet mig nogle.

Faktisk har jeg også to par pæne sko til genbrug i skuret, men dem har jeg allerede sluppet.

Et kriterie for at beholde noget kunne være om jeg ville tage det med ud at rejse. Det klarer de højhælede støvler ikke. Men det gør gummistøvlerne heller ikke, og jeg bruger faktisk gerne de højhælede, når jeg skal til et arrangement. Jeg havde håbet at mine five-fingers ville træde i stedet for, men sådan er det ikke gået.

Stik-i-skoene er udtrådte, men jeg bruger dem meget. Sandalerne er tænkt til at bruge i stedet for dem. Overgangen kræver at jeg stiller dem væk.

Jeg tror næppe, sandalerne kommer til at fungere så godt for mig som de gør for min kæreste, som udelukkende går med sandaler. Men jeg kan lide at mine sko kan bruges i mange sammenhænge, og basalt set har jeg jo blot brug for

  1. Støvler
  2. Sandaler
  3. Five-fingers
  4. Gummistøvler

  5. Jeg beholder skoene m. hæl.

Benklæder

Kraftige bukser

  • Sorte elastikjeans
  • Sorte fløjlsjeans
  • Violette lærredsjeans
  • Grønne posejeans
  • Orange lærredsslacks

Jeg er klar til at slippe slacksene. Posejeansene er arbejdsbukser. Elastikjeansene er ikke særlig pæne, men jeg kan lide at have dem på, og det tæller meget. De violette bukser har jeg ikke brugt ret meget. De passer måske ikke med resten af garderoben.

  1. Sorte elastikjeans
  2. Sorte fløjlsjeans
  3. Violette lærredsjeans

Tynde bukser

  • Pyjamasbukser
  • Løbebukser
  • Violette posebukser
  • Petrolfarvede haremsbukser (bomuld/silke)

Py-bukserne har jeg netop overtaget fra min svigerinde, og de er hyggelige. Men jeg bruger vist egentlig hellere strømpebukser og nederdel, når jeg hygger. Haremsbukserne er en del af et sæt og er festtøj. Posebukserne er forvaskede. Jeg bruger dem til yoga. Løbebukserne kunne sagtens være mere bekvemme og tjene dobbeltfunktion som yogabukser.

Listen kunne skæres ind til benet:

  1. Løbe- og yogabukser
  2. Haremsbukser til hygge og fest

Nederdele og kjoler

  • Grøn lærredsnederdel
  • Rød rundskåret nederdel
  • Kinesisk plisseret slå-om-nederdel
  • Sort natkjole
  • Sort uldkjole
  • Rød bomuldskjole
  • Kort blomstret nederdel

Den grønne nederdel er god til alt; den røde kan godt ryge ud; den kinesiske er for lille og bør syes om til en almindelig lukket nederdel.

Den sorte natkjole kortes af til en bluse og evt. en afslappet nederdel. Uldkjolen er fantastisk over såvel strømpebukser som jeans. Bomuldskjolen er min festkjole i år, og den blomstrede nederdel skal matches med et par gode strømpebukser.

Jeg mangler ikke noget. Men jeg kunne godt opgradere mine strømpebukser

  1. Grøn nederdel
  2. Plisseret nederdel (omsyet)
  3. Sort uldkjole
  4. Rød festkjole
  5. Kort blomstret nederdel

Overdele

Her føler jeg at jeg har for lidt eller at udvalget er skævt i forhold til mine behov. Jeg har flg.

  • Festkofte (petrol bomuld/silke)
  • Tynd blomstret (grøn) festbluse
  • 2 basisbluser (grå og brun jersey)
  • uldundertrøje m lange ærmer
  • 3 kortærmede lærredsbluser
  • rød forvasket t-shirt
  • kort t-shirtkjole
  • sort tynd busseronne
  • 2 tynde skjortebluser m halværmer (blå og brun)
  • stribet kort uldkardigan
  • sort lang uldcardigan
  • sort jakke
  • Rød kofte fra Indien
  • Brun/orange bluse fra Nepal

Festkoften er jeg vild med. Jeg kunne godt finde på at gå med det sæt til hverdag. Den blomstrede festbluse duer KUN til fest, og jeg vil egentlig hellere tage noget andet på. Den ryger ud.

Basisbluserne er lidt stramme og forvaskede, men sammen med uldundertrøjen, går det. Jeg kigger efter afløsere, måske i uldundertøjsafdelingen. Det kan også bruges til løb og yoga.

De tre kortærmede bluser kan måske bruges om vinteren i kombination med en cardigan eller jakke. Jeg holder måske mest af den ene. Måske skal jeg have en anden jakke.

Den røde T er løbe- og arbejdstøj, og ret stram. Den ryger.

Den sorte T er relativt frisk i stoffet og kan bruges til pænt med en jakke over, business-style.

Busseronnen er totalt forvasket. Nu ryger den ud. Det gør skjortebluserne også

Jeg skilles ved jakken, som jeg har fået af en dame fra mit kor. Det samme gælder den lilla fløjlsfrakke, som er noget stram. Jeg vil bruge mine cardigans i stedet.

Jeg skiller mig også af med en rød kofte, jeg købte i Indien, og en brun bluse, jeg købte i Nepal, (den er for kort).

  1. Sort basisbluse (afkortet natkjole)
  2. Sort uldundertrøje m lange ærmer
  3. Sort t-shirtkjole
  4. Sommerbluse m korte ærmer
  5. Petrol kofte (del af sæt)
  6. sort lang uldcardigan
  7. stribet kort uldcardigan

Min minimale garderobe

Efter revisionen har jeg

5 stykker overtøj 5 stykker fodtøj 3 stykker kraftige benklæder 2 stykker tynde benklæder 5 nederdele og kjoler 7 overdele

I alt 27 klædningsstykker inkl. fodtøj. En sæk går til genbrug.

Det er helt klart et vigtigt kriterie at jeg gider have tøjet på. Men hvor er det svært at give slip på det jeg har, selv om det ikke fungerer godt.

Leveret fre 13 jan 2017 16:16:48 CET Mærkater: